Friday, June 4, 2010

Delomozz sreča Krležo in Šerbedžijo









Pisati - glagol. Neka vrsta hijeroglifa s mračnim magičnim značenjem. Čovjek je postao to što jeste, time što se danas zove čovjek, tek kad je počeo pisati, prema tome: pisati traje dugo, nije nikada jedno te isto, pak se pitamo: pisati - kako, kada i kojom prilikom. Pisati pod vješalima, uz grmljavinu topova, po kasarnama ili u zatvoru, očekujući krvnika da čovjeka uhapse, da ga ubiju. Tako pisati jeste jedan od bezbrojno mnogih načina kako se pisalo i kako se piše i danas. Pisati se može da je čovjek popljuvan, prezren ili ugrožen poplavom prijeteće mržnje, kao žrtva hajke ili kao lovorikom ovjenčani pjesnik. Piše se iz samilosti iz bijede, iz lične žalosti ili veselja, iz ljubavi, gladujući ili na karnevalskom plesu. Znači pisanju nema ni kraja ni konca. Pisati se može kao i disati. Čovjek bi se ugušio kad ne bi pisao punim prsima. Da se nešto kaže i onda se piše. Da bi čovjek rekao ono što vidi, što predviđa, ili što naslućuje. Piše se i zbog suviška pameti. I karakter po zakonu tjelesne građe, imperativno nameće čovjeku svoju volju.


Commenth or !


Download hier!
(right kliek + save .˙˙˙)

3 comments:

  1. če začnem z nepotrebnimi tehnikalijami mi ni všeč sistem streaming MP3ja, glasnosti se na nižji jakosti ne da dobro nastaviti. če je le možno bi prosil tudi za linke do mp3ojk kot krasi Kržele po 43 letih.

    glas ki citira, bere, je težko razumljiv in ga ozadje preglasi kar naredi prvi del ponavljujoč. drugi del se zacne s prepotrebnim razgibanjem in fantasticnim, prav "creepy" dihanjem. Žal izda sample pok na koncu ki je proti koncu jasno slišen.

    ReplyDelete
  2. najlepša hvala za poslušanje in za comment - zanimiv pogled [posluh] na kompozicijo.

    glas je načrtno v ozadju, saj se mi zdi, da so vse dobre stvari zakrite (to stališče tudi pojasnjuje raziskovanje Krležinega vzdiha in izdiha). zvok je v ospredju - in ves zvok je "pridobljen" iz taistih vdihov in izdihov Krležinih z LPjke (kot tudi kasnejši raziskovanji Krležinega vdiha in izdiha). pok je pa sestavni del kompozicije, ki je mogoče bil nepotreben, a gre za loop in "pk" je samo ornament.

    ReplyDelete
  3. dobiš tudi link, če le še imam kompozicijo. pobrskam!

    ReplyDelete